Το 9ο Διεθνές Συνέδριο Ναυτικού Δικαίου

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου  Ναυτικού Δικαίου

Πειραιάς, 13 - 15 Οκτωβρίου 2016

 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά και η Οργανωτική Επιτροπή σας καλωσορίζουν στην ιστοσελίδα του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου Ναυτικού Δικαίου. Το επερχόμενο Συνέδριο είναι η συνέχεια ενός θεσμού με ιδιαίτερο κύρος, που προσφέρει, εδώ και 24 χρόνια, το πλαίσιο για τη συνάντηση και την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων σε θέματα υψηλού θεωρητικού και πρακτικού ενδιαφέροντος, μεταξύ ακαδημαϊκών ειδικευμένων στο ναυτικό δίκαιο, δικαστών, δικηγόρων, επαγγελματιών του ναυτιλιακού χώρου, δημόσιων λειτουργών και εμπειρογνωμόνων από όλο τον κόσμο.

Το 9ο Διεθνές Συνέδριο Ναυτικού Δικαίου θα πραγματοποιηθεί στον Πειραιά από 13 έως 15 Οκτωβρίου 2016 με θέμα τη «Θαλάσσια ασφάλεια: νομικά ζητήματα σχετικά με το πλοίο, το φορτίο και τον ανθρώπινο παράγοντα». 

Ανυπομονούμε να σας καλωσορίσουμε στον Πειραιά και στο Συνέδριό μας, 

 

O Πρόεδρος του ΔΣΠ Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής
Γεώργιος Σταματογιάννης Καθηγήτρια Λία Ι. Αθανασίου

 

Παλαιότερες Διοργανώσεις

 

Εισαγωγή-Ιστορία & Στόχοι του θεσμού

Το Διεθνές Συνέδριο Ναυτικού Δικαίου διοργανώνεται στην πόλη του Πειραιά από το 1992 και έκτοτε σταθερά ανά τριετία από το Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιώς.

Εντάσσεται στο πλαίσιο του πολύπλευρου και σημαντικού έργου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς, ο οποίος από την ίδρυσή του ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με το Ν. 1866/1920, δεν περιορίζεται στα επαγγελματικά θέματα των μελών του, αλλά δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να αναδεικνύονται ζητήματα που αφορούν το νομικό κόσμο της χώρας, ζητήματα προστασίας των δημοκρατικών θεσμών, του περιβάλλοντος, προαγωγής του νομικού πολιτισμού και του πολιτικού και κοινωνικού επιπέδου, διατήρησης της ηθικής ταυτότητας και διασφάλισης της εθνικής ακεραιότητας.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιώς αριθμεί στις τάξεις του τους περισσότερους Έλληνες ναυτικολόγους και μέλη της Ελληνικής Ένωσης Ναυτικού Δικαίου. Εδρεύει άλλωστε στο κέντρο των ναυτιλιακών εξελίξεων της χώρας, καθώς το λιμάνι του Πειραιά είναι το κυριότερο της Ελλάδος και ένα από τα σημαντικότερα στη Μεσόγειο. Στο Πρωτοδικείο του Πειραιά έχει συσταθεί το ναυτικό τμήμα, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την επίλυση των ναυτικών διαφορών. 

Κρίθηκε επομένως επιτακτική η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας από το Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιώς για τη δημιουργία ενός θεσμού διεθνούς ακτινοβολίας, στον οποίο εξελίχθηκε το Διεθνές Συνέδριο Ναυτικού Δικαίου. Μέσω αυτού επιδιώκεται η παρακολούθηση της εξέλιξης των κανόνων του ιδιωτικού και δημοσίου ναυτικού δικαίου και της πρακτικής εφαρμογής τους, η κατάδειξη τυχόν παρερμηνειών, η επισήμανση των ατελειών, η υπόδειξη των προκριτέων λύσεων και η διευκόλυνση της διεθνούς ενοποίησης των ουσιαστικών ρυθμίσεων που διέπουν την οργάνωση και λειτουργία της εμπορικής ναυτιλίας.

Ο θεσμός έχει συμπληρώσει ήδη 22 έτη, στη διάρκεια των οποίων έχουν πραγματοποιηθεί 8 Διεθνή Συνέδρια. Σε καθεμία από τις διοργανώσεις επιλέγεται με ιδιαίτερη φροντίδα μία επίκαιρη θεματική ενότητα του κλάδου του Ναυτικού Δικαίου, που φέρεται προς διερεύνηση και επιστημονική συζήτηση με απώτερο στόχο την αναζήτηση λύσεων στα ανακύπτοντα προβλήματα της ναυτιλιακής αγοράς, αλλά και την προαγωγή της θεωρητικής συζήτησης ως μέσου καλλιέργειας της επιστήμης του Ναυτικού Δικαίου. Εξέχουσας σημασίας για την επίτευξη των στόχων αυτών, μέσω των ειδικότερων θεμάτων που αναπτύσσονται σε κάθε Συνέδριο, είναι η συμμετοχή Εισηγητών, Ελλήνων και αλλοδαπών, ειδικών, με εγνωσμένο διεθνές κύρος.   

 


Young Maritime Prize - Πειραιάς 2016

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Στα πλαίσια των εργασιών του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου Ναυτικού Δικαίου θα λειτουργήσει στον Ο.Λ.Π. έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής δύο καταξιωμένων δημιουργών. Τα έργα ζωγραφικής από τη σειρά ΜΝΗΜΕΣ της ζωγράφου-γλύπτριας κας Βάσως Γκιώνη-Ζησιμοπούλου και οι τελευταίες δημιουργίες του γλύπτη κ. Χρήστου Ρηγανά θα κοσμήσουν τον αίθριο χώρο του Ο.Λ.Π. σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ / ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Πληροφορίες Εγγραφές: Νομική Βιβλιοθήκη www.nb.org

Ελένη Στεφανίδη, τηλ.: 210 3678858, E-mail: stefanel@nb.org

Δήλωση συμμετοχής